30 september 2010 – AFP – TOKYO — De Japanse regering en de olieprojectontwikkelaar INPEX Corp. zijn van plan om zich volledig terug te trekken uit het grootste onshore olieproject van Iran om mogelijke VS-sancties te voorkomen, aldus nieuwsberichten van afgelopen donderdag.

Deze maatregel, die waarschijnlijk deze week wordt aangekondigd, is om te voorkomen dat de door de overheid gesteunde INPEX terechtkomt op de lijst van bedrijven die onderworpen worden aan Amerikaanse sancties tegen Iran, volgens de Yomiuri Shimbun en de Nikkei, welke zich beriepen op overheidsbronnen.
Het Azadegan olieveld van Iran, goed voor zo’n 42 miljard vaten olie, zou in eerste instantie samen met INPEX ontwikkeld worden.
Het Japanse bedrijf verlaagde in 2006 van haar belangen aanzienlijk, van 75 procent naar 10 procent, uit angst voor mogelijke sancties tegen Teheran over zijn omstreden nucleaire programma.

“We lopen meerdere risico’s, want Iran vroeg ons om meer in het project te investeren,” vertelde een anonieme overheidsfunctionaris aan de Yomiuri.
De Japanse minister van Handel vertelde verslaggevers dat hij donderdag te horen heeft gekregen dat INPEX overwoog zich terug te trekken uit het project.
“Ik heb gehoord dat het beschouwd wordt als een beleidskwestie,” zei hij volgens het Kyodo News.
Als INPEX op de lijst van aan sancties onderworpen ondernemingen komt, zou dit de toegang tot de Amerikaanse markt beperken en gevolgen kunnen hebben voor andere projecten van Japan in het Midden-Oosten en Afrika.

Washington en verscheidene andere landen vrezen dat Iran onder het mom van atoomenergie een nucleair arsenaal ontwikkelt, een beschuldiging die Teheran echter ontkent.
Eerder deze maand legde Japan nieuwe sancties op aan Iran, waaronder bevriezing van activa van personen en bedrijven die gerelateerd zijn aan het nucleaire programma en strengere restricties op financiële transacties.

Deze stappen werden genomen een maand nadat Tokyo repressieve maatregelen in overeenstemming met een VN-resolutie van de Veiligheidsraad in juni had goedgekeurd. Daar werd een vierde reeks van sancties aan Iran opgelegd wegens de weigering te stoppen met het verrijken van uranium.
INPEX woordvoerder Kazuya Honda zei dat het bedrijf nog een besluit moet nemen over het al dan niet terugtrekken uit het project.
Maar hij voegde eraan toe: “Nadat door Japan op 3 september sancties aan Iran zijn opgelegd, heeft de overheid ons laten weten met de grootste zorg om te gaan met het project. Het is dus ons beleid om nauw met de regering samen te werken inzake dit project..”

Iran is de vierde leverancier van olie aan Japan, dat zelf over weinig natuurlijke hulpbronnen beschikt.
Andere Japanse bedrijven doen ook nauwkeurig onderzoek naar hun werkzaamheden in Iran.

In augustus Japanse heeft autogigant Toyota de auto-export naar Iran voor onbepaalde tijd opgeschort, geheel in lijn met de wereldwijde sancties tegen Teheran.