DEN HAAG – Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de sancties tegen Iran aanscherpen. In navolging van de Verenigde Staten pleiten ChristenUnie, CDA, VVD, PVV en SGP voor een inreisverbod van acht Iraanse functionarissen vanwege hun rol bij de bloedige onderdrukking van vreedzame demonstraties tijdens de presidentsverkiezingen vorig jaar.

Onder de Iraniërs is de commandant van de Revolutionaire Garde en de minister van sociale veiligheid. Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie nam maandag het initiatief om demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) te vragen de Iraniërs de toegang tot Nederland te ontzeggen en de tegoeden die ze hier eventueel aanhouden, te bevriezen.

De Amerikaanse regering heeft de acht op een zwarte lijst gezet. Wat de Kamerleden betreft gaat de Europese Unie ook tot deze sanctie over. (4 oktober 2010 – ANP)