24 september 2010 – Protesten tegen deelname van Iraanse president aan debatten van Algemene Vergadering VN, “Ahmadinejad vertegenwoordigt het Iraanse volk niet!”

Op 23 september demonstreerden duizenden mensen voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York tegen de deelname van de Iraanse president aan de openbare debatten van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. “Ahmadinejad is een terrorist”, riepen de met spandoeken en Iraanse vlaggen uitgeruste demonstranten. Ze wilden een signaal afgeven tegen de “ontkenner van de Holocaust” Ahmadinejad en de wereld tonen dat “hij het Iraanse volk niet vertegenwoordigt.”

De deelnemers aan de protesten, onder wie veel Iraanse ballingen uit Duitstalige landen, eisten luidkeels democratie en mensenrechten voor Iran. Met wakes en nagespeelde terechtstellingen vroegen de demonstranten aandacht voor de talrijke executies en de praktijk van steniging in Iran. Ze drongen er bij de internationale gemeenschap op aan om effectieve maatregelen te nemen om in Iran de executies te beëindigen en de doodstraf af te schaffen.

De demonstranten deden een beroep op de Algemene Vergadering, de Veiligheidsraad en alle lidstaten van de VN om het schenden van de mensenrechten door het regime in Teheran krachtig te veroordelen en de betrekkingen met Iran afhankelijk te maken van het naleven van de mensenrechten in dat land. De betogers verweten de internationale gemeenschap ondanks alle geloftes nog steeds zaken te doen met het regime en het daardoor te steunen.

Onder de sprekers bij de protestbijeenkomst bevonden zich de voormalige burgemeester van New York, Rudolph Giuliani, de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, John Bolton en Dr David Lowry, directeur van het Desmond Tutu Centrum voor Vrede en Verzoening.

Intussen zorgde Ahmadinejad met zijn toespraak tot de Algemene Vergadering weer voor opschudding. Hij suggereerde dat de Verenigde Staten zelf achter de aanslagen van elf september 2001 zaten. Tijdens zijn speech verlieten veel diplomaten, waaronder die van de VS en de EU, demonstratief de zaal,.

De samenzweringstheorieën van Ahmadinejad inzake 11 september werd door het Westen in scherpe woorden veroordeeld. Een woordvoerder van president Barack Obama noemde het “gewoonweg walgelijk en weerzinwekkend.” De Duitse Minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, vond dat de beschuldigingen tegen de Amerikaanse regering inzake de aanslagen van 11 september 2001 kant noch wal raakten. De afgevaardigde voor buitenlands beleid van de EU, Catherine Ashton, beschreef de  opmerkingen van  Ahmadinejad als onaanvaardbaar.