De VS hebben financiële sancties en reisbeperkingen goedgekeurd tegen acht ambtenaren van het regime die tot de hoofdverantwoordelijken behoren van het schenden van de mensenrechten in Iran.
Voor het eerst zijn in de VS nu sancties aangenomen tegen leidende ambtenaren van het regime in Teheran wegens het schenden van de mensenrechten. Dit werd 29 september in Washington bekend gemaakt door minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en minister van Financiën Timothy Geithner. President Obama heeft een verordening is ondertekend die voorziet in financiële sancties en reisbeperkingen voor acht Iraanse functionarissen.

Onder hen zijn ministers, leden van de commandotop van de Revolutionaire Garde (IRGC) en de procureur-generaal van het land. “Deze ambtenaren zijn ervoor verantwoordelijk dat Iraanse burgers op tirannieke wijze geslagen, gemarteld, verkracht, gechanteerd of vermoord zijn”, zei Clinton. Veel critici van het regime zijn in de gevangenis beland, waarvan velen ziek geworden zijn door de slechte behandeling.

De sancties, die genomen werden wegens het schenden van de mensenrechten sinds de omstreden Iraanse presidentsverkiezingen in juni 2009, hebben als doel degenen die verantwoordelijk zijn voor de gewelddadige onderdrukking van de protesten na de verkiezingen ernstige economische schade toe te brengen.
De sancties verbieden transacties tussen Amerikanen en de acht Iraanse functionarissen, waaronder de commandant van de Revolutionaire Garde, Mohammad Ali Jafari, en de huidige minister van Inlichtingen, Mostafa Mohammad Najjar. Het door de VS controleerbare vermogen van de acht ambtenaren wordt bevroren en ze krijgen voortaan geen inreisvisum voor de VS.

Tot de andere met name genoemde functionarissen behoren de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Sadegh Mahsouli, de procureur-generaal en voormalig minister van Inlichtingen Gholam-Hossein Mohseni-Ejei, de voormalige procureur-generaal van Teheran Saeed Mortazavi, de Iraanse adjunct-politiechef Ahmad Reza Radan, en de voormalig commandant van de militie van het regime, Hossein Taeb.

Deze nieuwe Amerikaanse maatregel word door mensenrechtenorganisaties toegejuicht. In de afgelopen maanden hadden de VS en andere landen Iran al eerder sancties opgelegd, maar tot nu toe vooral met betrekking tot het omstreden nucleaire programma.