De zanger Aria Aramnejad heeft gisteren tijdens zijn rechtszaak bij zijn verweer voorgelezen wat hij in de gevangenis heeft moeten doorstaan, met inbegrip van geestelijke en lichamelijke mishandeling door gevangenisagenten.

De jonge zanger en muzikant werd op 15 februari 2010 in Babol gearresteerd wegens het zingen van een lied genaamd “Ali Barkhiz (Kom op Ali)”. Hij heeft twee maanden van zijn detentie doorgebracht in een isoleercel …

“Ik werd op 15 februari 2010 gearresteerd na een inval in ons huis door geheime agenten. Ze terroriseerden ons en doorzochten onze woning, waarbij zelfs onze slaapkamer niet gespaard werd. Dit alles wegens een liedje dat door de heren een gevaar werd geacht voor de nationale veiligheid!!!!! Daarna zat 44 dagen in een isoleercel, waarbij ik mentaal en fysiek mishandeld werd. Ik zal de rechters gedetailleerd verslag doen over hoe humaan ik door de agenten daar ben behandeld:
1 – Ik werd door agenten beledigd waarbij mijn persoonlijkheid werd aangetast door schunnig taalgebruik en waarbij zelfs mijn uiterlijk belachelijk werd gemaakt.
2 – Ik ben geterroriseerd door bedreigingen dat mijn vrouw, die niet betrokken is bij mijn of welke andere politieke activiteiten dan ook, zou worden gearresteerd als ik niet meewerkte.
3 – Ik ben met de dood bedreigd door de bewaker van de geheime dienst (hij placht te zeggen: Ik ben een agent van de geheime dienst, ik kan je gemakkelijk daarbuiten doodschieten en ik zal daar niet voor vervolgd worden)
4 – Ik ben met de dood bedreigd door ambtenaren van de Mati Kalay gevangenis.
5 – Ik zat gevangen in een cel van 1,5 bij 2 meter zonder de minimale sanitaire voorzieningen zodat op een gegeven moment mijn hele lichaam vol zat met geïnfecteerde puisten.
6 – Gevangenis ambtenaren hebben opzettelijk de medicijnen voor mijn hartkwaal weggenomen.
7 – Ik zat in een cel naast een HIV-positieve gevangene en ik werd gedwongen om op blote voeten over de grond te lopen waar zijn bloed lag, omdat hij had geprobeerd zelfmoord te plegen.
8 – Ik kreeg beledigende, perverse en onjuiste informatie over mijn vrouw.
9 – Ik moest me ontkleden onder het excuus van een lichamelijk onderzoek, terwijl een agent een camera in zijn handen hield. Na mijn voortdurende protesten grijnsde hij naar mij en zei: ‘Ben je bang?’
10 – Nadat ik verzocht om mijn arts te raadplegen, werd ik op brute wijze geslagen door een agent in de Mati Kalay gevangenis, zodanig dat de sporen daarvan nog lang daarna te zien waren
11 – Mijn handen en voeten zijn langdurig vastgeketend in de Mati Kalay Gevangenis.
Dit zijn slechts kleine voorbeelden van wat ik doorstaan heb gedurende mijn detentie. (Tahavaole Sabz – 1 oktober 2010)