PARIJS – Woensdag 13 Oktober 2010 – De Franse persagentschap heeft in een berichtgeving aangekondigd dat Achraf Al-Sadat Mortezaï, gekend als “Marzieh”, op 86 jarige leeftijd in de Amerikaanse ziekenhuis in Parijs is gestorven.

A.F.P.schrijft: “De Diva van kunst en heldere ster van het Iraanse chanson is om het leven komen na een lange strijd tegen kanker. Marzieh stond als een rots tegenover het theocratische regime (in Iran, red.) en heeft geen jota toegegeven in het strijd tegen het onmenselijke dictatuur van de mullahs waarin zij zich geëngeerd heeft.”

Marzieh begon haar carrière als theaterspeler in Teheran in 1942. Zij kende een groot succes in de jaren ’60 en ’70, daardoor zij haar eigen dagelijkse programma op de radio zal hebben, waarin zij classieke en moderne liedjes zal zingen.Verplicht tot stilte na de Islamitische revolutie van 1979, zij zal Iran in 1994 verlaten en haar engagement naast de Iraanse Verzet aankondigen.

Marzieh, die voor de Koningin Elisabeth II van Engeland, Generaal De Gaulle van Frankrijk of de Amerikaanse president Nixon heeft gezongen, heeft nog een concert gehad in Parijs in april 2006.

Marzieh, de Edith Piaf van Iran, met 65 jaar carière, is bekend bij alle Iraniërs, en één van de grootste van het Perzische Muziek.

Vele liedjes van Marzieh kennen alle Iraniërs, en behoren tot de klassieke Iraanse liedjes, zoals ‘Elahi Elahi’ (Mijn God), ‘Khoda Koneh Ke Khabam Nabareh’ (Dat God mij helpt om niet in slaap te vallen), ‘Dar Fekre To Budam’ (Ik dacht aan jou), ‘Dar Miyaneh Gholha’ (Tussen de Bloemen), ‘Avazeh Del’ (Hart’s Lied), ‘Didi Ke Rosva Shod Delam’ (Zie je dat mijn Hart verraden is), ‘Biya Biya Benshin’ (Kom, Kom, Zit), ‘Raftam ke Raftam’ (Ik ben weg), en nog veel meer.

Marzieh is in 1926 in Teheran geboren. Sinds zijn artistieke carrière dat in 1942 startte, heeft zij meer dan 1000 liedjes op haar naam.
Maar het regime van de mullahs zal een einde maken aan haar carrière in Iran. Omdat een vrouw niet mag zingen in Iran, zal zij geen concerten meer kunnen geven, maar zoals Marzieh tegen RTBF tijdens een solidaritetsconcert tegen onderdrukking van vrouwen (Voice of Peace) in Cirque Royal in Brussel in 1997, geörganiseerd door Sir Yehudi Menuhin, zal zij “voor de natuur en de vogels zingen in de bergen.”

Maar in 1994 zal zij zich aansluiten aan bij de Nationale Raad van het Iraans Verzet, en sindsdien verscheidene concerten geven in o.a. Earl’s Court en Royal Albert Hall in London of L’Olympia in Parijs.

Marzieh stierf vandaag namiddag, 13 oktober 2010, na jaren strijd met kanker.