Mohammad Banazadeh Amirkhizi is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. De straf werd uitgesproken door rechter Salavati in de 15e afdeling van het iraanse revolutionaire hof.
Deze straf moet worden uitgezeten in de Gohardasht gevangenis in Karaj. De zitting vond plaats op 26 September, zonder aanwezigheid van zijn advocaat Alireza Tabatabayi.

Mohammad, 63 jaar oud, werd op zijn kantoor gearresteerd op 30 November, 2009, nadat hij werd lastig gevallen door een agent van de inlichtingen dienst. Hij werd overgebracht naar cellenblok 209 van de Evin Gevangenis. Zijn vrouw, Shahla Zarin werd eerder al veroordeeld voor het bezoeken van haar kind in de Stad Ashraf (Iraanse vluchtelingen in Irak). Zij is na het uitzitten van haar straf vrijgelaten.  Momenteel wordt zijn zuster, Kobra Banazadeh, voor het  zelfde “vergrijp” gevangen gehouden. Ook zijn zijn broers Asghar en Hamid veroordeeld voor het bezoeken van hun kinderen in Ashraf, zij hebben reeds hun straf uitgezeten en zijn weer vrij.

Mohammad zit momenteel in cellenblok 240 in de Evin gevangenis, en ondanks dat hij zijn straf heeft horen uitspreken is hij nog niet overgebracht naar een publiek cellenblok.

(Commissie  van mensenrechten reporters – 16 October 2010)