19 november 2010 – Amnesty InternationaI herhaalt de oproep voor de vrijlating van de veroordeelde vrouw, haar zoon en haar advocaat Houtan Kian.

Amnesty International heeft de “bekentenis” van Sakineh Mohammadi Ashtiani, die 15 november op de Iraanse staatstelevisie uitgezonden werd, scherp bekritiseerd. Er werden ook verklaringen van de zoon van de 43-jarige vrouw en twee Duitse journalisten getoond, waarin deze zichzelf belastten.

Malcolm Smart, die voor Amnesty International verantwoordelijk is voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, verklaarde op 16 november: “Amnesty International is van mening dat deze verklaringen onder dwang zijn afgelegd en niet als bewijs mogen dienen. Als de Iraanse justitie serieus genomen wil worden, mogen TV ‘bekentenissen’ geen invloed hebben op de rechtspraak. ”

De internationale normen voor een eerlijk proces vereisen ook van Iran de garantie dat niemand gedwongen kan worden tot een schuldbekentenis of om belastende verklaringen tegen zichzelf af te leggen, aldus Smart.

“TV bekentenissen” zijn in Iran helaas geen zeldzaamheid en worden door de autoriteiten vaak gebruikt om gedetineerden te belasten. “Velen trekken die verklaringen later weer in omdat ze ertoe gedwongen werden, soms door marteling of andere vormen van mishandeling ” zei Smart.

Volgens Smart heeft Amnesty International nog onbevestigde berichten ontvangen dat Sakineh Mohammadi Ashtiani in de centrale gevangenis van Tabriz gemarteld en misbruikt is. Sinds augustus 2010 mag zij geen bezoek meer ontvangen, noch van haar kinderen, noch van advocaten. De huidige, volgens Amnesty International geënsceneerde, bekentenis wijst erop dat de autoriteiten geen bewijs hebben tegen Ashtiani. Reeds in augustus 2010 zond een Iraans TV-station een interview uit met Sakineh Mohammadi Ashtiani, waarin deze moeder van twee kinderen werd beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op haar man.

Sakineh Mohammadi Ashtiani werd in september 2006 op beschuldiging van “overspel” veroordeeld tot de dood door steniging – hoewel ze tijdens het proces haar ‘bekentenis’ introk, die ze gedaan had tijdens het verhoor voor de aanvang van het proces. Als gevolg van internationale protesten kondigden de Iraanse autoriteiten in september 2010 aan dat de steniging van Sakineh Mohammadi Ashtiani “gestopt” was. Ze loopt nu echter gevaar om door de strop geëxecuteerd te worden.

Amnesty International heeft opnieuw een oproep gedaan aan de Iraanse regering om Sakineh Mohammadi Ashtiani onmiddellijk vrij te laten. Verder dienen alle personen, die zich met vreedzame middelen hebben ingezet voor Ashtiani, waaronder haar advocaat Houtan Kian en haar zoon Sajjad Qaderzadeh “onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten worden.”