28 november 2010 – Een bron in de kringen van journaliste en gewetensgevangene Hengameh Shahidi vertelde de International Campaign for Human Rights in Iran dat Shahidi wegens haar slechte lichamelijke conditie is overgebracht naar de ziekenafdeling van Evin. Hengameh Shahidi, die op 28 oktober was vrijgelaten voor medische behandeling, werd op 15 november opnieuw gevangen genomen nadat haar verzoek om medisch verlof was afgewezen.

Aangezien haar medische behandeling niet was afgerond en haar niet werd verteld waarom haar medische verlof niet werd verlengd, ging ze na aankomst in de gevangenis in hongerstaking. Als gevolg van de hongerstaking en de voortdurende verslechtering van haar gezondheid werd ze overgeplaatst naar de ziekenafdeling van de Evin Gevangenis.

‘Toen de familie van deze politieke gevangene haar vanochtend wilde bezoeken, moesten ze meer dan vier uur wachten vanwege haar slechte gezondheid en het feit dat ze was overgeplaatst naar de ziekenafdeling. Uiteindelijk zagen ze haar tegen het einde van het bezoekuur… Na haar terugkeer in de gevangenis werd ze overplaatst naar het methadonblok van Evin [waar verslaafde gevangen worden gedetineerd –red.] en vanwege een verbod op telefoongesprekken vanuit dat gevangenisblok naast het verbod op haar telefoongesprekken dat al drie maanden geldt, had ze geen gelegenheid om haar familie te spreken,’ zei de bron.

Hengameh Shahidi, een veteraan onder de Iraanse journalisten, was tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar adviseur van ex-presidentskandidaat Mehdi Karroubi, blogger en medewerker van de vooruitstrevende krant Etemad e-Melli. Momenteel zit zij een gevangenisstraf van zes jaar uit.