24 november 2010 – “Mensenrechtenadvocaten en -activisten spelen in iedere samenleving een belangrijke en constructieve rol in het beschermen van de mensenrechten. Kritiek is geen misdaad!”

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, heeft op 23 november in een verklaring wederom haar bezorgdheid uitgesproken over de vervolging van mensenrechtenactivisten in Iran. Ze eiste o.a. de vrijlating van de mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh. De advocate zit sinds haar ongefundeerde arrestatie op 4 september 2010 gevangen in de Evin-gevangenis van Teheran.

De VN-Commissaris voor de Mensenrechten kenmerkte de zaak van Nasrin Sotoudeh als onderdeel van een veel grotere campagne van onderdrukking van mensenrechtenactivisten in Iran. Navi Pillay riep de Iraanse autoriteiten dringend op om de zaak te onderzoeken en haar vrijlating te bespoedigen. In haar verklaring stelde het hoofd van het VN-agentschap voor de mensenrechten vast dat de situatie van mensenrechtenactivisten in Iran steeds moeilijker wordt. Zij verwees met name naar de advocaat Mohammad Sayfzadeh, die werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar en een beroepsverbod als advocaat van tien jaar. Navi Pillay wees ook op de arrestatie in Teheran op 13 november van vijf advocaten, waaronder drie vrouwen, op grond van vermeende schendingen van de nationale veiligheid.

De mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh zit sinds september 2010 in Teheran gevangen.

De VN-Commissaris voor de Mensenrechten uitte kritiek op de arrestatie en veroordeling van leden van mensenrechten- en studentenorganisaties in Iran en herinnerde eraan dat de vrijheid van meningsuiting en vergadering zijn vastgelegd in het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, hetgeen ook Iran moet nakomen.

“Mensenrechtenadvocaten en -activisten spelen in iedere samenleving een belangrijke en constructieve rol in het beschermen van de mensenrechten. Kritiek is geen misdaad! ” aldus Navi Pillay in haar verklaring.