Secretaris-generaal Raad van Europa veroordeelt executie van Shahla Jahed in Iran

2 december 2010 – Thorbjørn Jagland, secretaris-generaal van de Raad van Europa, veroordeelt de executie van Shahla Jahed in Iran. De 41-jarige vrouw werd in de ochtend van 1 december in Teheran opgehangen in de Evin-gevangenis. In een persbericht van 01-12-2010 van de Raad van Europa staat:

 

“Ik ben verbijsterd over de recente executie in Iran en de onmenselijke wijze waarop deze werd uitgevoerd. Wij worden er nogmaals aan herinnerd dat het heersende systeem in Iran nauwelijks de fundamentele mensenrechten respecteert. Iran is echter niet het enige land waar executies worden uitgevoerd, en dit onderstreept de noodzaak van een wereldwijd moratorium op de doodstraf. Ik ben van mening dat democratieën een voorbeeld dienen te stellen en de doodstraf af moeten schaffen als dat nog niet is gedaan. Zij dienen onze gezamenlijke inspanningen om de doodstraf in de hele wereld af te schaffen te ondersteunen”, aldus Jagland.

 

Directoraat Communicatie Raad van Europa
Tel: +33 (0)3 88 41 25 60
Fax:+33 (0)3 88 41 39 11
[email protected]
www.coe.int