22 december 2010 – Jafar Panahi, een van de in het buitenland meest bekende Iraanse filmregisseurs, kreeg tevens een beroepsverbod van 20 jaar.

Vanwege zijn kritiek op het regime in Teheran is de Iraanse filmmaker Jafar Panahi veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en een verbod om 20 jaar lang zijn beroep uit te oefenen. Panahi moet de gevangenis in wegens “propaganda tegen het systeem” vertelde zijn advocate Farideh Gheirat op 20 december tegen het Iraanse persbureau ISNA. Bovendien mag hij de komende 20 jaar het land niet verlaten, geen films maken, geen scripts schrijven en geen interviews geven. Gheirat heeft aangekondigd dat zij tegen het vonnis in beroep zal gaan.

Jafar Panahi is een van de in het buitenland bekendste Iraanse filmmakers. Hij ontving onder andere in 2006 in Berlijn een Zilveren Beer voor zijn werk “Offside “. In 2000 kreeg hij bij het Filmfestival van Venetië voor de film “The Circle” de Gouden Leeuw en in 1995 won hij de Gouden Camera in Cannes met de film “The White Balloon”. Ondanks dit internationale succes zijn de meeste van zijn films in Iran ten prooi gevallen aan censuur.

Panahi, die de Iraanse oppositiebeweging openlijk steunt, mocht in februari 2010 het land niet uit toen hij naar Duitsland wilde vliegen om de Berlinale bij te wonen. Bij een herdenking voor de mensen die door het hardhandig optreden tijdens de demonstraties in 2009 om het leven kwamen werd Panahi op 1 maart 2010 samen met 16 andere personen – inclusief zijn vrouw en dochter -gearresteerd in zijn huis in Teheran.

De meeste van de arrestanten werden kort daarna vrijgelaten. Panahi mocht pas na bijna drie maanden en na betaling van een borgsom tijdelijk de gevangenis verlaten. Tijdens zijn detentie was hij uit protest in hongerstaking gegaan. De arrestatie van de filmmaker veroorzaakte internationale protesten, ook van beroemde regisseurs als Steven Spielberg, Martin Scorsese en Oliver Stone.

In een soortgelijke zaak werd de Iraanse regisseur Mohammad Rasulof veroordeeld tot zes jaar gevangenis. De in 1973 geboren Mohammed Rasulof, die samen met Panahi veroordeeld werd, heeft o.a. in 2008 een documentaire gemaakt over censuur en informatietechnologie in Iran. Voor deze film is Rasulof door heel Iran gereisd om te documenteren hoe illegaal verkochte schotelantennes in het hele land dienen als hulpmiddel voor een nieuwe generatie. “Door het omzetten van een schakelaar worden mensen die tot nu toe geen toegang hadden tot de wereld plotseling overweldigd door muziek, nieuws en meningen op mondiaal niveau,” schreef het New Yorkse magazine “The Sun” over de film. “We zijn er getuige van hoe de technologie het mogelijk maakt dar een generatie zich muisklik na muisklik weet te bevrijden van onwetendheid.” Volgens persberichten