Volgens berichten wordt de Iraans-Nederlandse politieke gevangene Zahra Bahrami zwaar onder druk gezet door ondervragers van de geheime dienst en door de assistent-aanklager van Teheran Reshteh Ahmadi om drugs gerelateerde beschuldigingen te bekennen in de rechtszaal.

De politieke gevangene werd bij de protesten tijdens Ashura (27 december 2009) gearresteerd en werd bijna dagelijks verhoord. Ze werd psychisch gemarteld door ondervragers, die haar d.m.v. fysieke en mentale kwelling dwongen om valse bekentenissen af te leggen inzake het meenemen van verdovende middelen. Ondervragers eisten dat ze bij het proces, geleid door rechter Salavati, zou bekennen dat ze verdovende middelen bij zich had om te verkopen en dreigden dat bij weigering de doodstraf zou worden uitgevoerd. De verhoren, die al een tijd geleden zijn begonnen, zijn nog steeds in volle gang.

De 46-jarige politieke gevangene is moeder van twee kinderen en heeft de Nederlands-Iraanse nationaliteit. Ze kwam naar Iran om haar kind te bezoeken en werd gearresteerd bij de Ashura protesten. Zij is geestelijk en lichamelijk gemarteld terwijl ze vast zat in het Sepah cellenblok van de Gohardasht gevangenis en in cellenblok 209 van de Evin gevangenis. Ondervragers van de veiligheidsdienst hebben haar onder zware druk en marteling gedwongen tot het doen van televisie-bekentenissen, die werden uitgezonden via de  staats-TV. Toen agenten van de inlichtingendienst beseften dat de politieke aanklachten tegen haar hebben geleid tot een golf van internationale reacties tegen het Iraanse regime beschuldigden ze haar van het verkopen van verdovende middelen …

Bahrami wordt momenteel vastgehouden in de vrouwenafdeling van de Evin gevangenis. (Mensenrechten- en democratieactivisten in Iran – 7 januari 2011)