Hossein Ronaqi Maleki, een gevangen blogger, en mensenrechten activist, is overgebracht naar het gevangenishospitaal van de Evin gevangenis, vanwege zijn kritieke toestand.  Maleki heeft een nier-ontsteking, en moet snel een operatie ondergaan.

Volgens getuigenverklaringen heeft het hoofd van het gevangenishospitaal gezegd, dat Maleki, naar een gespecialiseerd ziekenhuis moet, om behandeld te worden.  De geheime dienst heeft tegengehouden dat hij tegen betaling van borg op medisch verlof mocht, ondanks dat de rechtbank hier wel toestemming voor gaf.

De gevangenisofficials hadden de intentie om hem geketend en geboeid naar het ziekenhuis te sturen, maar dit heeft Maleki en zijn familie geweigerd, om de reden dat hij in het verleden slecht is behandeld door doctoren die voor de geheime dienst werken, en omdat hem een regulier medisch verlof is geweigerd.

Maleki is het hoofd van het Iran Proxy Comité. Hij werd gearresteerd op 13 December 2009 door soldaten van de revolutionaire garde, en overgebracht naar cellenblok 2A van de Evin gevangenis . Na een jaar eenzame opsluiting, met martelingen van fysieke en mentale aard is hij gedwongen tot een op televisie uitgezonden bekentenis. Hij is uiteindelijk op 19 december 2010, door rechter Pir Abassi, hoofd van de 26-e afdeling van het revolutionaire hof, veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf, op beschuldiging van lidmaatschap van het Iran Proxy Comité, en het beledigen van de hoogste leider, en de president.

(Mensenrechten activisten in Iran – 26 januari, 2011)