Iran, dat onlangs onder grote internationale protesten een Nederlands-Iraanse vrouw heeft opgehangen, is van plan dit jaar een record van 1000 mensen te executeren, volgens mensenrechten groepen.

De terechtstelling van Zahra bahrami is het meest recente geval van ‘ernstig gebrek in transparantie’, waar het iraanse groeiende gebruik van de doodstraf, aldus Human Rights Watch (HRW).

Nederland heeft alle diplomatieke betrekkingen met Iran bevroren, als gevolg van de executie afgelopen Zaterdag. Iran heeft het hoogste aantal terechtstellingen per hoofd van de bevolking ter wereld, en in absolute aantallen tweede achter China, volgens Amnesty International.
In 2009 zijn in Iran (op zijn minst) 388 mensen geëxecuteerd. Mensen rechten groepen vermoeden dat dit aantal in 2010 veel hoger was, en dat in 2011 gemakkelijk meer  dan 1000 mensen zullen worden opgehangen. Dit jaar alleen al, inclusief de dood van Bahrami zijn in de maand Januari al reeds 74 mensen opgehangen, volgens HRW directeur Sarah Leah Whitson.  HRW onderzoeker Faraz Sanei, keurt het, grote gebrek aan transparantie rondom de executie’s van individuen, beschuldigd van misdaden, sterk af.
HRW zegt dat de terechtstelling van Bahrami de diepe crisis, waarin de mensenrechten in Iran zich bevinden, na de betwiste presidentsverkiezingen in 2009, waarin hardliner Ahamdinejad een tweede termijn afdwong, extra voor het voetlicht brengen.

Bahrami, een genaturaliseerd Nederlander, is gevangen gezet na anti-regerings protesten in Teheran in December 2009. Pas recentelijk is zij beschuldigd van drugs-smokkel.
Volgens familieleden is zij tot bekentenissen gedwongen, na martelingen.

Een al maar groeiend aantal mensen wordt volgens HRW beschuldigd van de vage aanklacht: “ het voeren van oorlog tegen god”, hetgeen ook de originele aanklacht tegen Bahrami was. (AFP 30 Januari 2011)