7 februari 2011- Minister Rosenthal roept de Nederlandse ambassadeur in Iran terug voor overleg. Rosenthal zal aanstaande donderdag met hem spreken; de minister is momenteel op reis in het Midden-Oosten. De Nederlandse ambassadeur wordt niet permanent teruggeroepen.

Voordat de ambassadeur terug komt voor overleg, zal hij in Iran op hoog niveau scherp protest aantekenen tegen het respectloze optreden van de Iraanse autoriteiten tegenover de nabestaanden van Zahra Bahrami, de Nederlands-Iraanse vrouw die in Iran is opgehangen. Haar lichaam is zondagmiddag vierhonderd kilometer buiten Teheran begraven.

De Iraanse ambassadeur in Nederland is vandaag ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een gesprek met de secretaris-generaal van het departement, omdat de minister nog in het Midden-Oosten is.