Volgens berichten is de gezondheid van de politieke gevangene Hassan Tarlani slecht door een tumor, die in het onderste gedeelte van zijn maag zit, maar ondervragers van de veiligheidsdienst ontzeggen hem medische hulp. De 23-jarige student, die veroordeeld is tot 10 jaar gevangenis, zit in de Kerman gevangenis en heeft veel pijn, waardoor hij zelfs niet kan slapen.

Het is nog niet duidelijk of de tumor goedaardig of kwaadaardig is, omdat hij niet door een specialist onderzocht is. De student is naar de ziekenboeg gestuurd, ondanks het feit dat de gevangenisartsen gezegd hebben dat zij niet over de nodige faciliteiten beschikken om de aard van de tumor of een eventuele behandeling te kunnen vaststellen.

Tarlani’s vader, die elke maand van Teheran naar Kerman gaat om zijn zoon 20 minuten achter een glazen wand te kunnen zien, kan alleen tijdens dit korte bezoek naar de toestand van zijn zoon te vragen. Hij is naar verschillende instellingen gegaan om ervoor te zorgen dat zijn zoon behandeld zou worden en dat de nodige onderzoeken zouden worden uitgevoerd om de aard van de tumor te beoordelen, maar hij heeft alleen maar loze beloften gekregen en er is verder geen actie ondernomen. Tarlani’s familie is zeer bezorgd over zijn gezondheid.

Er zin ten minste drie gevallen bekend van politieke gevangenen met tumoren die in de gevangenis geen behandeling krijgen. Bij twee van hen waren het kwaadaardige tumoren. Politieke gevangene Alborz Qasemi overleed vorig jaar in de gevangenis en de gevangen Bazaar handelaar Mohsen Dokmehchi lijdt op dit moment aan kanker, maar krijgt ook geen behandeling. (Mensenrechten- en democratieactivisten in Iran – 26 februari 2011)