2 maart  2011 – Duizenden demonstreren in Teheran en andere steden, “Weg met de dictatuur!”

In de Iraanse hoofdstad Teheran is de politie van het regime op 1 maart gewelddadig opgetreden tegen demonstranten die het regime bekritiseerden. In het centrum werd op grote schaal traangas gebruikt tegen de demonstranten om diverse bijeenkomsten te ontbinden, aldus de websites van de oppositie. In verschillende delen van Teheran zouden in totaal duizenden mensen hebben deelgenomen aan de protesten.

Ooggetuigen maakten melding van zware gevechten in de buurt van de universiteit en in andere delen van de hoofdstad. De oproerpolitie gebruikte de wapenstok tegen het groeiende aantal demonstranten. Ook werden er schoten gehoord. Tientallen demonstranten werden gearresteerd. Vertegenwoordigers van buitenlandse media mochten wederom geen verslag van de gebeurtenissen doen.

Ook uit andere Iraanse steden, waaronder Mashhad in het noordoosten van het land, werd melding gemaakt van protestacties en arrestaties.
Eerder had de voorzitter van het Europees Parlement, Jerzy Buzek, verklaard dat het Iraanse regime  door het onderdrukken van de oppositie “haar ware gezicht toonde”. De democratische bewegingen zowel in Egypte als in Iran worden geïnspireerd door hetzelfde verlangen naar vrijheid, stelde Buzek vast. Hiervoor is de “nerveuze reactie” van de regering in Teheran het beste bewijs.
Volgens persberichten