De voorzitter van de vakbond voor medewerkers van het openbaar vervoer in Teheran en omstreken zou vandaag een hartaanval hebben gehad; hij zou in kritieke toestand naar een onbekende locatie zijn afgevoerd.

Rond 9 uur op vrijdagavond 11 februari kreeg Mansour Osalu een hartaanval; de gevangenbewaarders geen aandacht besteedden aan zijn situatie, wat tot protesten leidde onder zijn celgenoten. Hij werd op een stretcher naar een onbekende locatie afgevoerd.

Osalu heeft ernstige hartproblemen en een controlearts heeft verklaard dat hij te ziek is om in de gevangenis te blijven, maar de agenten van het ministerie van Informatie hebben hem niet vrijgelaten en zelfs zijn detentie verlengd door nieuwe aanklachten tegen hem in te dienen.

In de afgelopen paar weken zijn alle politieke gevangenen in de Gohardasht (Rajayi Shahr) -gevangenis overgebracht naar Hal 12 celblok 4 en zwaar onder druk gezet onder afschrikwekkende omstandigheden. Zij hebben zelfs geen toegang tot de meest fundamentele voorzieningen, en ook medische zorg wordt hen onthouden.
Sinds deze overplaatsingen naar celblok 4 staat Hal 12 onder toezicht van de Nationale Veiligheidsraad en het Ministerie van Informatie. De gevangenen worden in onmenselijke omstandigheden gedetineerd en een aantal van hen, onder wie Arjang Davoudi en Mostafa Eskandari, zijn overgeplaatst naar isolatiecellen in celblok 1, bekend als het ‘Hondenhok’ en worden ook lichamelijk zwaar gemarteld.

Een aantal politieke gevangen bevindt zich momenteel in kritieke gezondheidstoestand en ontvangt geen medische zorg, onder wie Mohsen Dokmeh Chi, Shir- Mohammad Rezayi, en Mashahllah Haeri. (Human Rights and Democracy Activists in Iran – 11 feb. 2011