De Iraanse veiligheidstroepen moeten stoppen met het gebruik van traangas en knuppels om vreedzame demonstranten te verdrijven, die de populaire bewegingen in Egypte en Tunesië steunen.

De Iraanse Autoriteiten moeten ook de leiders van de oppositie, en willekeurig gearresteerde demonstranten vrijlaten, en het toestaan dat de diverse communicatie kanalen worden gebruikt, volgens “Human Rights Watch”.

Rapporten uit Teheran, en andere steden, geven aan dat politie, oproer-politie, en agenten in burger, de demonstranten hebben aangevallen, met veel geweld, traangas en met gebruik van wapenstokken, om de demonstraties uiteen te jagen, en om mensen die anti-regerings leuzen roepen het zwijgen op te leggen, en om te voorkomen dat mensen foto’s nemen van de demonstraties. Veel demonstranten zijn hierbij gewond geraakt, volgens getuigenverklaringen aan Human Rights Watch. Ook zijn veel mensen hierbij gearresteerd.

Slechts enkele dagen geleden heeft de Iraanse regering geclaimd dat zij de aspiraties van miljoenen Tunesiers en Egyptenaren, die op vreedzame wijze een eind aan de dictatuur eisten, aldus Sara Leah Whitson, directeur Midden Oosten van “Human Rights Watch”, en nu gebruiken Iraanse veiligheidstroepen knuppels en traangas tegen demonstranten die vreedzaam hun Arabische buren steunen.

Op de ochtend van 14 februari, hebben buitenlandse nieuws kanalen, in de Perzische taal, verslag gedaan van een zware vertegenwoordiging van veiligheids-personeel, en er waren diverse afzettingen om voertuigen te beletten om naar de demonstraties te rijden. Ondanks dit, hebben duizenden demonstranten, te voet, de verzamelplaatsen weten te bereiken, inclusief het Azadi Plein in Teheran.  Veiligheidstroepen hebben continue gepoogd om de de mensen uiteen te drijven en te beletten om naar de demonstreer plaatsen te gaan, aldus diverse media.

Een demonstrant die deelnam in demonstraties in de nabijheid van het Enghelab plein in Teheran vertelde Human Rights Watch  het volgende: “Veiligheidstroepen hebben de routes naar de demonstreer-locaties s’ochtends vroeg in de ochtend, maar na drie uur s’middags nam hun aantal dramatisch toe….        Om ongeveer 3:30 kwamen we in de buurt van het Enghelab  plein.  Wij waren met ongeveer 500 man.  Gedurende 10 minuten riepen we leuzen, hierop  viel de oproerpolitie ons aan, en we werden gedwongen om richting het Avesta Park te bewegen. Toen we daar aankwamen bestookten zij ons met traangas”

De demonstrant vertelde Human Rights Watch, dat hij veel mensen zag die gewond aan armen en benen waren. Hij zei dat dit het gevolg was van ingrijpen van de oproer politie, en de paramilitaire basij troepen, die knuppels en stokken droegen, en dat zij hem enkele malen hebben geslagen.

Een andere demonstrante in Eshfahan, vertelde Human Rights Watch dat zij naar het Enghelab plein ging, en juist voor het avond gebed arriveerde, en een aantal biddende veiligheidsagenten en agenten in burger opmerkte. Meteen na het einde van het gebed riepen demonstranten leuzen, gevolgd door een onmiddellijke aanval door veiligheids-troepen.

Zij zei ook dat veiligheidstroepen auto’s aanvielen die waren voorzien van groene linten, het teken van de groene beweging, een oppositiegroep.  In Esfehan waren veel auto’s voorzien van groene linten of groen geverfd. Veiligheidstroepen sloegen in op de auto’s en trokken nummerborden van de auto’s af, opdat ze vermoedelijk de eigenaren van de auto’s kunnen achterhalen.

Het Verenigde Naties handvest op het gebruik van Macht en Vuurwapens, voorziet in dat wetsdienaren zover als mogelijk gebruik moeten maken van geweldloze middelen, voordat ze overgaan tot het gebruik van geweld, en alleen als dit werkelijk niet tot het gewenste resultaat leidt.

(Human Rights Watch, 14 Februari, 2011)