Mensenrechtenorganisaties spreken van de grootste golf van arrestaties in Iran sinds lange tijd.

Namens de Verenigde Naties heeft Heiner Bielefeldt, de speciale VN-afgevaardigde voor de godsdienstvrijheid, opheldering geëist van het Iraanse regime over de massa-arrestaties van christenen in Iran in de afgelopen weken. Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Open Doors spreken van de grootste arrestatiegolf in Iran sinds lange tijd. Ten minste 70 evangelische christenen zijn volgens berichten van mensenrechtenactivisten tijdens de periode rond kerst gearresteerd, ontvoerd en misbruikt. In veel gevallen werden de gevangenen vastgehouden zonder rechtsbijstand en zonder contact met hun familie te mogen hebben.

In een verklaring van begin januari gaf de gouverneur-generaal van de provincie Teheran, Mortesa Tamaddon, als reden voor de arrestaties dat de christenen wegens hun veronderstelde “verderfelijke invloed ” waren vastgenomen en hij dreigde met meer arrestaties. Degenen die gearresteerd waren zouden van plan zijn om een “religieuze en culturele aanval” op Iran te doen.

Volgens berichten werden eind januari enkele christenen vrijgelaten, waaronder vier vrouwen uit de Evin-gevangenis in Teheran. Ze waren gearresteerd tijdens de golf van arrestaties met kerst. Over het lot van de meeste andere gearresteerde christenen is echter niets bekend.

Evangelische christenen, die meestal zijn georganiseerd in onafhankelijke huiskamerkerken, worden beschuldigd van evangelisatie activiteiten waarbij tevens het verbod op afvalligheid wordt genegeerd. Degene die  zich afwendt van de islam of de bekering van een moslim naar een ander geloof wordt in Iran bedreigd met zware straffen, tot de doodstraf aan toe.

De acties van de autoriteiten tegen christenen van onafhankelijke kerken vinden plaats volgens hetzelfde patroon, aldus een verslag in het dagblad “Die Welt”. Het begint met anonieme telefonische doodsbedreigingen, gevolgd door controles en uiteindelijk invallen tijdens de samenkomsten in evangelische huiskamerkerken. Tijdens de verhoren wordt geslagen en gemarteld.  Op de “bekentenissen” volgen nieuwe arrestaties. Bekeerlingen worden onder druk gezet om een verklaring te ondertekenen waarin de geloofsverandering wordt herroepen, zelfs als deze jaren geleden heeft plaatsgevonden.Volgens persberichten