15 februari 2011 – Iran: tienduizenden demonstreren tegen de dictatuur

Grootste protestdemonstraties tegen het regime sinds een jaar in verschillende Iraanse steden

In verschillende steden van Iran gingen op 14 februari tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren voor vrijheid en democratie. Zoals op vele beelden op internet te zien is, verzamelden duizenden demonstranten zich in Teheran bij het Azadi-plein ten westen van het centrum. De menigte scandeerde “Weg met de dictator”. Deze protestdemonstraties tegen het regime waren de grootste sinds een jaar.

De oproerpolitie trad buitengewoon hardhandig op om de demonstraties te breken. Ten minste één demonstrant werd gedood en verscheidene anderen raakten gewond, een aantal werd met schotwonden overgebracht naar het ziekenhuis. Honderden demonstranten werden gearresteerd. Ooggetuigen meldden dat de politie in Teheran wapenstokken en traangas gebruikte om de demonstranten uiteen te drijven.

De milities van het regime reden op motorfietsen in op de demonstranten, die vuilnisbakken in brand staken om zich te beschermen tegen het traangas. In de stad Isfahan kwam het volgens persberichten tot een gewelddadige confrontatie tussen demonstranten en oproerpolitie.

Talloze politieagenten in gevechtsuitrusting werden op de belangrijkste pleinen van Teheran gestationeerd. Bovendien werd in sommige wijken het mobiele netwerk uitgeschakeld om eventuele communicatie tussen de demonstranten te voorkomen. De staatscensuur verbood buitenlandse journalisten verslag te doen van de protesten.
Minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Hillary Clinton, riep op 14 februari de Iraanse regering op tot openheid. Zij gunde “de oppositie en de dappere mensen overal op straat in Iran” dezelfde kansen als waarvoor de Egyptenaren gestreden hebben. “We vinden dat er van Iran een toezegging moet komen voor openheid in het politieke systeem om de stemmen van de oppositie en de burgerij te horen.”
Volgens persberichten