Demonstranten neer geknuppeld door strijdkrachten van het regime

Ondanks de massale dreiging van machtsvertoon van de staat gingen de tegenstanders van het regime in Iran op 20 februari weer de straat op. In verschillende Iraanse steden demonstreerden tienduizenden opnieuw voor vrijheid en democratie en herdachten de twee tegenstanders van het regime die op 14 februari om het leven kwamen. Niet alleen vanuit de hoofdstad kwamen meldingen van massale protesten, maar ook uit de grote steden Shiraz, Mashhad, Isfahan en Rasht.

Volgens ooggetuigen trokken duizenden demonstranten langs verschillende pleinen en straten in het centrum van Teheran, waarbij ze schreeuwden: “Weg met de dictatuur”. Honderden tegenstanders van het regime demonstreerden bij het hoofdkwartier van de staatstelevisiezender IRIB, het belangrijkste propagandamiddel van de Iraanse leiding. De autoriteiten verboden de buitenlandse pers opnieuw te berichten over de protestacties van de oppositie.

Strijdkrachten en milities van het regime, die massaal werden ingezet om de protesten te onderdrukken, traden opnieuw met volle kracht tegen de demonstranten op. In het centrum van Teheran werd een jonge demonstrant neergeschoten. Naar verluidt kwam in de Zuid-Iraanse stad Shiraz een andere demonstrant om het leven. De student Hamed Nurmohammadi werd daar door milities van het regime van een brug afgegooid en raakte dodelijk gewond.

 

De oproerpolitie gebruikte traangas en wapenstokken en schoot soms met scherp op de demonstranten. Demonstranten werden door de straten achtervolgd door milities van het regime op motorfietsen en gooiden met stenen ter verdediging. Volgens ooggetuigen werden honderden tegenstanders van het regime, waaronder veel studenten, gearresteerd.

Op 14 februari hadden  regeringstroepen ook al demonstraties van de oppositie in verschillende Iraanse steden op brute wijze neergeslagen. Minstens twee mensen kwamen daarbij om het leven. Zaterdags hadden de autoriteiten een strenge waarschuwing afgegeven tegen eventuele nieuwe “illegale” pogingen om te demonstreren.
Volgens persberichten