Duizenden gevangenen in de Qezelhesar gevangenis in Karaj hebben geprotesteerd tegen de voorgenomen executie van tien mede-gevangenen. Dit heeft geleid tot bloedige gevechten met gevangenisbewakers. Ten minste 150 gevangenen werden gedood of gewond.

Volgens berichten hebben op 15 maart gevangenen van een aantal cellenblokken, zoals blok 2 en 3, geprotesteerd tegen de geplande executie van 10 van hun celgenoten.
Ongeveer 3.000 gevangenen namen deel aan dit protest en braken hun celdeuren open waarbij gescandeerd werd: ‘executies moeten worden gestopt’.
Na deze protesten werden de gevangenen om 9 uur aangevallen door veiligheidstroepen, wat leidde tot bloedige gevechten.

De gevangenisbewakers schoten met scherp om de protesten onder controle te krijgen. Hierbij werden 80 gevangenen gedood. Andere gevangenen raakten zwaar gewond of werden overgeplaatst naar een andere locatie buiten het cellenblok. Meer dan 150 gevangenen hebben schotwonden en volgens berichten verkeren velen van hen in kritieke toestand.

De meeste van deze gevangenen zaten in de dodencel. (Human Rights Activists in Iran – 16 maart 2011)