Nadat honderden gevangenen door speciale gevangenis gardisten zijn gedood en gewond in de Qezel Hesar gevangenis in Karaj, komen er berichten binnen over de ernstige situatie in deze gevangenis en over nog meer slachtoffers.

Volgens berichten zijn sinds gisterochtend niet alleen de telefoonverbindingen afgesneden, maar mocht de familie van de gevangenen hun dierbaren, ondanks eerdere afspraken, niet bezoeken. De verloven van al het gevangenispersoneel zijn ingetrokken. Gevangenisbeambten hebben de identiteit van de dode en gewonde gevangenen niet vrijgegeven.
Bovendien zijn volgens sommige onbevestigde berichten de lichamen van gevangenen uit de gevangenis weggehaald. In dat geval bestaat de mogelijkheid dat de veiligheidsdienst eigenmachtig de lichamen in het geheim zal begraven …

De uitgebreide pogingen van de gevangenisbeveiliging om te voorkomen dat het nieuws over de opstand en het bloedbad openbaar wordt gemaakt zijn van dien aard dat, ondanks het grote aantal gewonde gevangenen in kritieke toestand, de ambtenaren geweigerd hebben hen naar een ziekenhuis buiten de gevangenis over te brengen. Ze brachten hen liever naar de ziekenboeg van de Rajayi Shahr gevangenis, waar een operatiekamer is. Ooggetuigen hebben gezegd dat 2 van de gewonde gevangenen die werden overgebracht naar de Rajayi Shahr gevangenis zijn overleden als gevolg van gebrek aan medische zorg en de ernst van hun verwondingen.

Bij de ongeregeldheden van 15 maart in de Qezel Hesar gevangenis in Karaj, die voortvloeiden uit de voorgenomen executie van 10 gevangenen, werden 150 gevangenen ernstig gewond nadat er met scherp was geschoten door gevangenisbewakers. Van de 150 gevangenen werden er 80 gedood of zijn in zeer kritieke toestand. Een aantal andere gevangenen heeft botbreuken of ademhalingsproblemen door brand of traangas.

Volgens een verklaring van het hoofd van de Gevangenisorganisaties, verblijven er in de Qezelhesar gevangenis 20.000 gevangenen, waarvan 13.000 zijn veroordeeld op drugsgerelateerde beschuldigingen. Het is de grootste gevangenis van Iran met als belangrijkste probleem ruimtegebrek. Volgens deze gevangenisfunctionaris zitten er in de gevangenis 300 procent meer gevangenen dan de capaciteit toelaat. (Human Rights in Iran – 17 maart 2011)