25 maart 2011 – Volgens berichten is politiek gevangene Zahra Jabari in uitermate kritieke toestand naar een ziekenhuis in Teheran vervoerd.

Op maandag 21 maart verslechterde haar gezondheidstoestand ernstig en de gevangene raakte in coma. Volgens ooggetuigen zag het ernaar uit dat haar hersenen niet langer functioneerden en alleen haar hart nog klopte, toen ze naar het ziekenhuis werd vervoerd. Er zijn onbevestigde berichten dat Zahra Jabari hersendood zou kunnen zijn.

Jabari leed al maanden aan ernstige hartproblemen en reumatische aandoeningen, maar ontving in opdracht van vertegenwoordigers van de geheime dienst en de openbare aanklager van Teheran, Abbas Jafari Dolat Abadi, geen medische behandeling. Toen haar gezondheid enige tijd geleden verslechterde, werd zij wel naar het ziekenhuis vervoerd, maar de inlichtingendienst en de openbare aanklager van Teheran verhinderden haar behandeling en brachten haar terug naar de gevangenis.

Een van de onmenselijke methodes gebruikt op bevel van Sadeq Larijani, hoofd van de rechterlijke macht en het ministerie van Informatie, is het ontzeggen van gezondheidszorg aan politieke gevangenen, die op die manier uiteindelijk worden doodgemarteld. (Human Right and Democracy Activists in Iran – 23 maart 2011)