Volgens berichten zitten er van de ruim 200 vrouwelijke politieke activisten en burgerrechtenactivisten, die in de afgelopen 2 jaar in Iran gearresteerd zijn, 80 vrouwen nog steeds in de gevangenis wegens politieke aanklachten.

In 1389 (het Perzische jaar vanaf maart 2010 tot maart 2011) hebben veiligheidstroepen ten minste 50 vrouwelijke politieke activisten, burgerrechtenactivisten of vrouwen van religieuze minderheden gearresteerd. Het merendeel van de gedetineerden wordt gevormd door mensenrechten- en vrouwenrechtenactivisten.

Dertien van deze gevangenen werden voorlopig vrijgelaten na een borgtocht van samen meer dan 2,5 miljard toman (± 2,5 miljoen dollar). Zij wachten op hun vonnis of het uitzitten van hun gevangenisstraf. Bij degenen die in 1389 gearresteerd werden zijn o.a.  zeven mensenrechten- en vrouwenrechtenactivisten, drie journalisten, vijf studentenactivisten, vijf politieke activisten, 17 vrouwen van religieuze minderheden (meestal bahá’í) en een Koerdische gevangene.

Tot dusver is aan 10 personen die in 1389 zijn opgepakt gevangenisstraf opgelegd. Tezamen zijn deze vrouwen veroordeeld tot 46 jaar gevangenis.
Vrouwelijke politieke gevangenen die vóór 1389 gearresteerd werden zijn veroordeeld tot in totaal 83 jaar. Negen van hen moeten hun gevangenisstraf in ballingschap uitzitten (in een gevangenis buiten hun woonplaats). (Radio Zamaneh – 4 april 2011)