6 april 2011 – Verontrustende meldingen over nieuwe troepenbewegingen in en rond het kamp

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Iraakse autoriteiten op 15 april gewaarschuwd tegen verdere militaire acties tegen burgers in het kamp Ashraf. Naar verluidt trekken meer troepen zich samen in en rond Ashraf, nadat daar op 8 april bij een militaire aanval op het kamp 34 Iraanse ballingen – waaronder acht vrouwen – werden gedood en meer dan 300 mensen gewond raakten.

“De Iraakse regering mag geen herhaling van de dodelijk aanslag van vorige week toestaan, en moet ervoor zorgen dat de Iraakse troepen afzien van elke militaire actie die het leven van burgers bedreigt”, aldus Malcolm Smart, directeur van het Midden-Oosten ministerie van Amnesty International.
Amnesty riep de Iraakse autoriteiten opnieuw op om de Iraanse ballingen in Ashraf niet gedwongen naar Iran te deporteren omdat ze daar bedreigd worden met marteling en executies.

Op 8 april 2011 hebben Iraakse troepen op verzoek van Teheran een bloedbad aangericht in Kamp Ashraf (ten noordoosten van Bagdad), de thuisbasis van de Iraanse oppositie. In de vooraf geplande militaire aanval werden 34 burgers – waarvan van acht vrouwen – gedood en meer dan 300 inwoners van Ashraf gewond, de meesten hebben schotwonden.