17 april 2011 – Verenigde Naties bevestigen de gegevens van de inwoners van Ashraf over het aantal slachtoffers

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, veroordeelde in een officiële verklaring van 15 april de dodelijke operatie van Iraakse troepen in Kamp Ashraf van 8 april, die 34 doden en meer dan 300 gewonden eiste.

De Verenigde Naties bevestigden het dodental, dat eerder door de Iraakse autoriteiten werd bestreden. “Minstens 34 mensen, waaronder vrouwen, werden in kamp Ashraf gedood. De meeste werden neergeschoten, anderen stierven waarschijnlijk nadat ze door voertuigen overreden waren, “aldus Pillay.

“Er is geen excuus voor dit aantal slachtoffers”, zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. “Er moet een volledig, onafhankelijk en transparant onderzoek komen, en iedereen die verantwoordelijk is voor dit excessieve gebruik van geweld moet strafrechtelijk vervolgd worden.”