28 april 2011 – “Dit jaar wereldwijd de eerste executies van minderjarigen,”

Amnesty International veroordeelde op 27 april de opeenhoping van openbare executies in Iran. Onder de geëxecuteerden waren ook minderjarige daders. Dit waren dit jaar ’s werelds eerste executies van minderjarigen.

Alleen al sinds 16 april zijn er volgens officiële cijfers acht mensen in Iran het openbaar geëxecuteerd. De twee minderjarige delinquenten, die op 17-jarige leeftijd ter dood werden veroordeeld, zijn op 20 april in de zuid-Iraanse stad Bandar-Abbas in het openbaar geëxecuteerd door opknoping.

“Openbare executies zijn niet alleen een schending van het recht op leven, maar ook een ernstige schending van de menselijke waardigheid die niet mag worden getolereerd”, aldus Hassiba Hadj Sahraoui, adjunct-directrice van de afdeling van Amnesty in Londen die verantwoordelijk is voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Iran was ook in 2010 het enige land waar minderjarigen zijn geëxecuteerd, hoewel de executie van minderjarigen is verboden door het internationaal volkerenrecht.