25 april 2011 – Doordat de medische behandeling van gewonden nog steeds belemmerd wordt door de legermacht is de 38-jarige Bahman Attighi bezweken aan zijn ernstige verwondingen.

Volgens berichten uit kamp Ashraf in Irak is een Iraanse balling, die bij het bloedbad dat op 8 april door Iraakse troepen werd aangericht ernstig gewond raakte, op 23 april overleden aan zijn verwondingen.

De 38-jarige Bahman Attighi (foto) was een van de ernstig gewonden die in kritieke toestand verkeerde. Hij werd op 8 april in de rug geschoten. Door letsel aan de wervelkolom waren zijn benen verlamd. De schotwonden raakten geïnfecteerd. Hij lag in het ziekenhuis van de provinciestad Baquba, waar hij niet adequaat kon worden behandeld en raakte 17 april in een coma. De afgelopen twee weken hebben de bewoners van Ashraf herhaaldelijk gevraagd om Bahman Attighi naar een beter geschikt ziekenhuis over te brengen, maar dit werd door de Iraakse troepen verhinderd.

De bewoners van kamp Ashraf hebben opnieuw een beroep gedaan op de VS om de gewonden te evacueren naar het nabijgelegen Amerikaanse militaire ziekenhuis of andere ziekenhuizen met adequate behandelingsmogelijkheden om verdere sterfgevallen te voorkomen. Verschillende gewonden zijn in levensgevaar.

Anderen worden bedreigd met permanente gezondheidsproblemen omdat ze in Ashraf niet voldoende behandeld kunnen worden, aangezien de Iraakse autoriteiten al twee jaar verhinderen dat het kamp van medicijnen en medische apparatuur wordt voorzien.

Op 8 april 2011 hebben Iraakse troepen op verzoek van Teheran een bloedbad aangericht in Kamp Ashraf (ten noordoosten van Bagdad), de thuisbasis van de Iraanse oppositie. Tot nu toe eiste de vooraf geplande militaire aanval 35 doden – waarvan van acht vrouwen – onder de burgers, terwijl meer dan 300 inwoners van Ashraf gewond raakten, de meesten liepen schotwonden op.