Bij gewelddadige acties van de bewakers van de Qezel Hesar gevangenis zijn volgens de laatste informatie van de families van de vermoorde gedetineerden 34 gevangenen gedood.

In de nacht van 14 maart hebben botsingen tussen veiligheidstroepen en gedetineerden geleid tot tientallen dode en gewonde gevangenen. In tegenstelling tot de staatsmedia, die melding maakten van 4 tot 10 gedode gevangenen, zijn er  volgens Qezel Hesar gevangenen echter minstens 34 gevangenen in cellenblok 2 gedood.

Terwijl de gevangenisbeambten in hun verklaringen benadrukten dat de gevangenen stierven als gevolg van ‘verstikking’ en dat de gevangenen ‘opzettelijk brand gesticht hebben’ en ‘ramen insloegen’, zeggen familieleden van de gedode demonstranten dat er op de lichamen van gevangenen duidelijk zichtbaar schotwonden te zien waren. Volgens ooggetuigen schoten de gevangenisbewakers de avond van het voorval met scherp op de gevangenen.
M.A., een jonge man die in de gevangenis zat op beschuldiging van het bezit van verdovende middelen, werd ook bij dit incident gedood. Hij zat al twee jaar in de gevangenis zonder dat hij had terechtgestaan …

De ouders van M.A., die al meer dan een maand niets meer over hem hadden gehoord, kregen een aantal dossiers toen zij naar de gevangenis kwamen om het lichaam van hun zoon te identificeren. Twee maanden na zijn dood, op 4 mei, werd zijn lichaam eindelijk vrijgegeven voor de begrafenis … Andere families van vermoorde gevangenen verging het net zo.

M.A. werd op 33-jarige leeftijd begraven op het Behesht Zahra kerkhof in Teheran, sectie 301. Volgens de familie van de vermoorde gevangenen werd een aantal andere gevangenen ook in deze sectie begraven. Hun begrafenisvergunning werd op 15 maart verleend. De datum van overlijden was 14 maart, en de doodsoorzaak werd afgedaan als ‘in behandeling’.

M.A.’s familie zegt dat ze drie schotwonden op zijn lichaam zagen. Eén kogel was zijn schouder binnengedrongen en twee anderen zaten dicht bij elkaar in zijn zijde en zijn bovenbeen. Ze zeiden ook dat zijn neus was gebroken en dat er op zijn gezicht tekenen van foltering te zien waren.
Volgens de families van M.A. en twee anderen hebben gevangenisambtenaren en de lijkschouwer gezegd dat er bijna 350 gevangenen werden gedood.
(Studenten Comité ter verdediging van politieke gevangenen – 10 mei 2011)