Volgens berichten hebben agenten van de geheime dienst het huis van Dr Hani Yazerlu bestormd en hem gearresteerd. Hij werd overgebracht naar cellenblok 209 van de Evin gevangenis.

Dr Yazerlu is een bekende arts en politiek activist. Hij is een voormalig politieke gevangene. Hij werd samen met zijn vrouw in de 80-er jaren gearresteerd en zat jarenlang in de gevangenis waar hij fysiek en mentaal gekweld werd.

Door de martelingen waaraan hij aan in de jaren 80 werd onderworpen heeft hij allerlei lichamelijke klachten, hij lijdt met name aan een ernstige hartkwaal en kan zijn aandoening alleen met medicijnen onder controle houden. Elke vorm van stress en druk kan dodelijk voor hem zijn.

Zijn vrouw Nazila Dashti en zijn zoons Hamed en Hood zitten al jaren gevangen. Op deze manier probeert het Iraanse regime hem onder druk te zetten.

Er zijn ook berichten dat er zeven anderen in Teheran gearresteerd zijn en overgebracht naar cellenblok 209 van de beruchte Evin gevangenis. Hun namen zijn nog niet bekend.
Aan de andere kant werd de gevangen student Hood Yazerlu gisteravond vrijgelaten na het uitzitten van zijn gevangenisstraf. Die was twee weken geleden al afgelopen, maar zijn ondervragers weigerden hem vrij te laten tot afgelopen nacht en hadden hem van de Gohardasht gevangenis overgebracht naar cellenblok 209 van de Evin gevangenis in plaats van hem vrij te laten. (mensenrechten- en democratieactivisten in Iran – 3 mei 2011)