6 mei 2011 – Verscheidene familieleden van Iraanse oppositieleden, die in Ashraf (Irak) wonen, zijn in hechtenis genomen.

Volgens berichten van mensenrechtenactivisten in Iran zijn sinds 1 mei in Teheran minstens acht familieleden van Iraniërs, die in ballingschap die in Ashraf in Irak wonen, gearresteerd na invallen in hun woning. Sindsdien zitten ze vast in de beruchte afdeling 209 van de Evin gevangenis, die onder de geheime dienst valt.

Onder de gevangenen is onder meer de arts Dr Hani Yazarlou (afgebeeld met zijn zoon Hamed), die in de 80-er jaren ook al als politiek gevangene in hechtenis zat. De familie Yazarlou heeft verwanten in Ashraf. De vrouw van Dr Hani Yazarlou, Nazila Dashti en hun zoon Hamed zitten al sinds februari 2009 in de gevangenis omdat ze in 2008 de zuster van Naslia Dashti, die in Ashraf woont, hadden bezocht. De zusters zagen elkaar voor het eerst sinds 25 jaar.

Bij degenen die 1 mei in Teheran gearresteerd zijn is ook de voormalige politieke gevangene Mahmoud Azimi. Hij is de oom van 24-jarigen Nastaran Azimi (foto), die bij het bloedbad van 8 april 2011 in Ashraf werd gedood door de Iraakse troepen.

In de afgelopen maanden zijn er in Iran al politieke gevangenen, die waren gearresteerd wegens hun familiebanden met mensen in Ashraf, geëxecuteerd. Anderen zijn ter dood of tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. De familieleden die in Iran wonen worden vervolgd en in hechtenis genomen, om hen door marteling ertoe te brengen de tegenstanders van het regime, die in Ashraf wonen, als “terroristen” te belasteren.