Houtan Kian werd op 10 oktober 2010 gearresteerd tijdens een bijeenkomst met twee Duitse journalisten en de zoon van (zijn cliënte) Sakineh Mohammadi Ashtiani, die veroordeeld is tot dood door steniging. De advocaat werd in zijn praktijk gearresteerd door agenten van de veiligheids- en inlichtingendienst van de provincie Oost-Azerbeidjan.

Bij de ondervraging heeft de inlichtingendienst niet alleen door martelingen fysieke druk op hem uitgeoefend, maar ze haalden er ook andere zaken bij, zoals het feit dat hij van de universiteit gestuurd werd en vastgehouden op beschuldiging van afvalligheid wegens een boek dat hij in 1993 schreef, zijn betrokkenheid bij de zaak van Shahram Jazayeri en de executie van zijn vader in 1980.

Volgens berichten zijn o.a. de volgende martelingen op hem toegepast:

  1. hij werd meer dan 40 keer met sigaretten gebrand op zijn benen, bovenarmen en in zijn nek. De littekens van deze brandwonden zijn duidelijk zichtbaar op zijn lichaam.
  2. Zijn neus en 10 ribben zijn gebroken.
  3. Hij kreeg gedurende vier maanden maar één maaltijd per dag en is in die tijd 51 kg afgevallen.
  4. Zijn kleren werden kletsnat gemaakt waarna hij in de ijzige kou buiten gezet werd.
  5. Zijn kaart voor de gevangeniswinkel werd geblokkeerd toen hij werd overgeplaatst naar het algemene cellenblok en hij kon in de gevangeniswinkel dus niets kopen.

Na meer dan een maand van eenzame opsluiting in afdeling 209 van de Evin gevangenis, werd hij op 14 november 2010 overgebracht naar een isoleercel van de veiligheidsdienst van Tabriz.

Hij werd door de eerste afdeling van de Revolutionaire Rechtbank van Tabriz veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een vijfjarig beroepsverbod wegens propaganda tegen de regering, drie jaar gevangenis op beschuldiging van samenzwering om de interne veiligheid van het land ontwrichten en nog eens drie jaar wegens acties tegen de nationale veiligheid. De 15de afdeling van de Revolutionaire Rechtbank van Teheran veroordeelde hem tot nog eens vier jaar. De beschuldiging van spionage is nog in onderzoek.

Volgens het bericht mag Houtan Kian zijn advocaat en familie niet zien en is zijn bankrekening nog steeds geblokkeerd, terwijl zijn persoonlijke bezittingen in beslag genomen zijn en zijn auto in handen is van het ministerie van Inlichtingen.

De heer Kian is momenteel gedetineerd in cellenblok 8 in de Tabriz gevangenis en kan niet behoorlijk eten wegens spijsverteringsproblemen die door de martelingen zijn ontstaan. Hij gebruikt sterke medicijnen en krijgt toevallen wanneer hij onder druk staat. (Human Rights in Iran – 14 mei 2011)