Brussel, 23 mei 2011 (AFP) – Na een aanval van het Iraakse leger vorige maand op kamp Ashraf, waar duizenden in ballingschap levende Iraniërs wonen, hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie maandag benadrukt dat Irak de mensenrechten dient te respecteren.

Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de EU, zei dat de aanval, waarbij minstens 35 Iraanse opposanten om het leven kwamen, voor het eerst door de ministers van de coalitie van 27 landen was besproken.

‘We hebben, zonder de soevereiniteit van Iran in twijfel te trekken, met klem gewezen op het belang van het respecteren van de mensenrechten,’ zei ze op een persconferentie na de vergadering van de ministers.

Europa wil in samenwerking met de Verenigde Naties en de Verenigde Staten een duurzame oplossing proberen te vinden voor de kwestie, zei ze verder.

Europese parlementariërs hebben gezegd dat de internationale gemeenschap dringend actie moet ondernemen om ‘een bloedbad zoals in Srbrenica’ te voorkomen.

De Schotse conservatieve Europarlementariër Struan Stevenson, die aan het hoofd stond van een parlementaire delegatie die van 25 tot 29 april Irak bezocht, zei eerder deze maand: ‘We hebben zoveel dreigende taal van de Iraakse regering gehoord… over wat er zou kunnen gebeuren als Ashraf aan het eind van het jaar niet ontruimd is.’

Het bezoek vond plaats twee weken na een aanval van het Iraakse leger op het kamp, waar 3500 mensen wonen.

‘Na het bloedbad dat plaatsvond op 8 april, houd ik er ernstig rekening mee dat… er een bloedbad zoals in Srbrenica zal volgen als we geen oplossing vinden voor het probleem,’ zei hij verder.

De Europarlementariërs die niet in staat waren het kamp te bezoeken willen de vluchtelingen herhuisvesten in Europa, Australië, Canada en de Verenigde Staten.