42 ernstig gewonde personen hebben dringend hulp nodig

De 29-jarige Saba Haftbaradaran is bezweken aan schotwonden die ze opliep bij de slachtpartij in Ashraf. Ze stierf omdat medische behandeling door de Iraakse troepen werd belemmerd.

Op 8 april 2011 hebben Iraakse troepen op verzoek van Teheran een bloedbad aangericht in Kamp Ashraf in Irak, de thuishaven van de Iraanse oppositie. De vooraf geplande militaire aanval koste 35 doden – waarvan acht vrouwen – onder de burgers die er wonen. 22 mensen werden tijdens de aanval overreden door militaire pantservoertuigen, vier van hen kwamen daarbij om het leven.

Bij het bloedbad raakten 345 personen gewond, 225 daarvan liepen schotwonden en letsel door granaatscherven op. Slechts 93 gewonden konden terecht in openbare ziekenhuizen, waar zij zo goed en zo kwaad als ‘t ging behandeld werden. Zeven van de ernstig gewonden werden geëvacueerd naar het nabijgelegen Amerikaanse militaire hospitaal.

Ashraf ligt onder een militaire blokkade. Internationale medische teams mogen het kamp niet in. De Iraakse troepen blijven verhinderen dat de gewonden worden overgebracht naar een ziekenhuis van hun keuze, waar ze adequaat behandeld kunnen worden.

Na de aanval zijn verscheidene zwaargewonden gestorven. Voor anderen dreigt permanente gezondheidsschade. Ze kunnen in Ashraf niet toereikend behandeld worden, omdat de bevoorrading van het kamp met medicijnen en medische apparatuur al twee jaar wordt belemmerd door de Iraakse troepen.

42 ernstig gewonden nog steeds in kritieke toestand:

Acht gewonden met meerdere botbreuken en letsel aan de longen:

Abolfathi Ali, Mansour Hajian, Mojtabah Shadbash, Mitra Ilkhani, Mohammadreza Rahimi, Nasser Kalhor, Mohammad Reza Moradi en Karamyar Salehpour
13 gewonden met een visuele handicap als gevolg van hersenletsel na schoten in het hoofd, schade aan de zenuwen, letsel aan gewrichten:
Ahmad Nazem Zomorrodian, Parviz Bazoft, Moosa Javdan, Siamak Raji, Ardeshir Sharifian, Mahmood Heydari, Asghar Mohammadi, Reza Salami, Ali Kazemi, Mohammad Aboli, Akbar Kazemi, Saeed Abdi und Javad Rabii
21 gewonden met verwondingen van buik of schouder, resp. met amputaties van ledematen:
Mohsen Khosravani, Jafar Babaii, Kiomars Najib, Mohammad Taghi Abkhezr, Gohar Salehi, Daryoush Rostami, Mojtaba Zargar, Mohammad Tasharrofi, Habib Akhbari, Ali Fatehi, Hossein Mottaki, Shirin Moshfegh Nia, Yousef Mobarhan, Shahbaz Etminan, Ali Zangiabadi, Tayyebeh Massih, Daryoush Karimi, Hossein Golizadeh, Majid Mohammadi, Omid Saeedi und Sayfollah Ghaytani
De bewoners van Ashraf en de daar praktiserende artsen doen een beroep op de internationale gemeenschap om ervoor te zorgen dat:

  • de ernstig gewonden naar het nabijgelegen Amerikaanse militair ziekenhuis worden overgebracht en daar behandeld worden tot ze volledig hersteld zijn,
  • de gewonden naar ziekenhuizen van hun keuze te worden gebracht waar ze toereikend behandeld kunnen worden, zoals ziekenhuizen in de stad Erbil of andere ziekenhuizen naar keuze in Irak of in Europa.
  • de Verenigde Staten, de Europese Unie en de Verenigde Naties optreden tegen de Iraakse regering, zodat het recht van de zieken en gewonden op passende medische  zorg gerespecteerd wordt, de medische blokkade van Ashraf opgeheven wordt en de behandeling van gewonde niet verder belemmerd wordt.