Door ordetroepen is, aldus dierenrechtenactivisten, een nieuwe golf van maatregelen tegen huisdieren gestart. Op websites van milieuactivisten wordt gemeld dat ordetroepen zeer hard optreden tegen huisdiereigenaren, voor het merendeel jonge mensen en kinderen, en hun ernstige psychisch schade toebrengen door de huisdieren voor hun ogen te doden.

 

Volgens de websites van voorvechters van dierenrechten baseren de ordetroepen de maatregelen op het ‘aannemen van een wet’ door de Islamitische Majlis (parlement) ‘die het uitlaten van onreine dieren (op openbare plaatsen) verbiedt’. Activisten zeggen dat deze wet nog niet is bekrachtigd in de Majlis, en dat ordetroepen misdrijven plegen en vervolgd dienen te worden voor het uitvoeren van een wet die nog aangenomen moet worden.

 

Als nieuwste reactie op de maatregelen tegen huisdieren heeft dr. Payam Mohebi, de directeur van het Veterinair Ziekenhuis in Teheran, deze maatregelen in een open brief aan Mohammad Majar, de minister van Binnenlandse Zaken, ‘overhaast’ en ‘niet gestoeld op wettelijke gronden’ genoemd en verzocht er een eind aan te maken.

 

Dr. Payam Mohebi benadrukte dat dieren volgens de islamitische Hadith ‘goed’ behandeld moeten worden, en zei dat hij bij een aantal dieren die naar het Veterinair Ziekenhuis waren gebracht (tekens van) ‘klappen en brandwonden door chemicaliën’ had geconstateerd. (VOA Persian service – 24 mei 2011)