14 juni 2011 – De journalist Reza Hoda Saber  kreeg na een hartaanval geen medische zorg, maar werd mishandeld.

In Iran is opnieuw een tegenstander van het regime in de gevangenis overleden. De journalist Reza Hoda Saber (foto) stierf op 11 juni aan een hartaanval.
De 54-jarige politieke gevangene was op 2 juni in de Evin Gevangenis in Teheran in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen de moord op de Iraanse dissidente Haleh Sahabi. Deze vrouwenrechtenactiviste werd op 1 juni bij de begrafenis van haar vader aangevallen en geslagen door militie van het regime. Ze stierf aan interne verwondingen.

Negen dagen na het begin van zijn hongerstaking kreeg Hoda Saber in de gevangenis een hartaanval, die te laat werd behandeld. Volgens berichten van medegevangenen – waaronder bekende journalisten, advocaten en mensenrechtenactivisten  – kreeg Hoda Saber in de ziekenboeg van de gevangenis geen medische zorg, maar werd hij uitgescholden en geslagen door bewakers. Ziekenhuisopname werd vertraagd en toen die uiteindelijk plaatsvond kwam alle hulp te laat. Volgens de artsen in het ziekenhuis stierf de politieke gevangene omdat medische hulp na zijn hartaanval werd nagelaten en uitgesteld werd.

De dissidente journalist Hoda Saber werd sinds 2000 meerdere keren gearresteerd en tot gevangenisstraf   veroordeeld. Sinds augustus 2010 zat  hij in de Evin gevangenis in Teheran, waarvan drie maanden in eenzame opsluiting.

Medegevangenen van Hoda Saber hebben een beroep gedaan op mensenrechtenorganisaties om zich in te zetten voor de politieke gevangenen in Iran, die in toenemende mate slachtoffer worden van marteling, mishandeling en het niet krijgen van medische hulp. De Britse regering heeft een onderzoek geëist naar de omstandigheden rond de dood van de politieke gevangenen en Hoda Saber en Haleh Sahabi.