Volgens berichten hebben gevangenisfunctionarissen de luchttijd van politieke gevangenen stopgezet. Daarnaast werd gedreigd dat ze zouden worden overgeplaatst naar isoleercellen in het beruchte celblok 1. De functionarissen hadden de luchttijd van de politieke gevangenen met opzet verschoven naar drie uur ’s middags, het warmste tijdstip van de dag, om meer druk op hen uit te oefenen.

Verder verkeren politieke gevangenen die in hongerstaking zijn in slechte gezondheid en zijn twee van hen gisteren meegenomen naar de ziekenafdeling van de gevangenis en daarna teruggebracht naar hun cel.

Politieke gevangenen worden geïsoleerd in een zaal waar het erg warm is en geen middelen voorhanden zijn om verkoeling te vinden, omdat die hun worden onthouden. Er is geen waterkoeler in hun cel, en ze zijn gedwongen om warm water te drinken. Hoewel [gevangenisfunctionarissen] ruim een maand geleden geld hebben gekregen van politieke gevangenen om een airconditioner en een koelkast te kopen, en die voor hen aangeschaft en geïnstalleerd zouden worden, is dat nog steeds niet gebeurd.

Een aantal gevangenen verkeert in zeer kritieke toestand, maar een goede behandeling wordt hun onthouden. De politieke gevangene Jafar Eqdami heeft al ruim een maand last van spierletsel en loopt met een kruk. De politieke gevangenen Allah Verdi Rouhi en Mashallah Haeri hebben prostaatkanker en hart- en ademhalingsproblemen. (Human Rights and Democracy Activists in Iran – 27 juni 2011)