02-07-2011 TEHERAN – Het hooggerechtshof in Iran heeft eind vorige week het doodvonnis van de christelijke voorganger Youcef Nadarkhani bevestigd. Hij zal worden opgehangen. Dat melden diverse internationale media.

Nadarkhani wordt beschuldigd van afvalligheid van de islam en van evangelisatie onder moslims. Als de doodstraf wordt uitgevoerd, is dat de eerste executie van een christen in Iran in twintig jaar.

Nadarkhani werd in november ter dood veroordeeld door de rechtbank van de provincie Gilan. De aanklacht tegen Nadarkhani luidde: „het ontkennen van het profeet-zijn van de grote profeet der islam, resulterend in afval van de heilige religie van de islam (…) op de leeftijd van 19 jaar.”

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind kondigde vanmorgen aan Kamervragen te stellen over de kwestie.

Op initiatief van SGP-Kamerlid Van der Staaij stuurde de vaste Kamercommissie voor buitenlandse zaken in maart een brief aan het Iraanse parlement over de vrijheid van godsdienst. In de brief spreekt de Kamer „grote zorgen” uit over de schendingen in Iran van de godsdienstvrijheid. De fracties riepen het Iraanse parlement ertoe op om de vrijlating te bewerkstelligen van Nadarkhani en andere christenen die zijn beschuldigd van afvalligheid van de islam.

Nadarkhani zit sinds 12 oktober 2009 gevangen. Er zijn in Iran geen wettelijke beletselen meer tegen de voltrekking van het doodvonnis.

De Amerikaanse organisatie Voice of the Martyrs, die opkomt voor vervolgde christenen, denkt dat alleen internationale druk mogelijk nog enige invloed kan hebben op Iran. (Bron: Reformatorisch Dagblad)