Volgens hen hebben hun dierbaren in de gevangenis te maken met ongewenste intimiteiten.

Terwijl het proces tegen hun geliefden binnen een maand zal plaatsvinden, heeft de familie van de twee Amerikaanse wandelaars, die al twee jaar in Iran gevangen zitten, hun zaak  donderdag voorgelegd aan de Verenigde Naties.

Een dag na hun ontmoeting met secretaris-generaal Ban Ki-moon, deden de families van Josh Fattal en Shane Bauer in een persconferentie op het VN-hoofdkwartier  een oproep voor hun vrijlating.

Volgens Sarah Shourd, die samen met Josh Fattal en Shane Bauer werd gearresteerd, maar na ruim 13 maanden werd vrijgelaten, is het onredelijk om  twee onschuldige mensen in de gevangenis te zetten vanwege hun nationaliteit.

In een besloten bijeenkomst met de familie noemde Ban Ki-moon de detentie van de twee Amerikanen ‘volstrekt onaanvaardbaar’, aldus de moeder van Josh, Laura Fattal. ‘Hij beloofde er bij Iran op aan te dringen om eindelijk haar beloften van rechtvaardigheid en mededogen na te komen, en Josh en Shane onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten,’ zei ze.

De moeders zijn al enkele dagen in hongerstaking uit solidariteit te met hun zonen.

‘Ik wil mijn zoon thuis hebben, dat is de voornaamste reden van mijn hongerstaking’ zei Cindy Hickey, de moeder van Shane Bauer.
De rechtszitting staat gepland voor 31 juli,  vertelde de Iraanse advocaat van Fattal en Bauer, Masoud Shafii, vorige week aan CNN. Een eerdere hoorzitting was vastgesteld voor 11 mei, maar de twee mannen werden nooit voor de rechter gebracht. De Iraanse autoriteiten gaven hiervoor geen verklaring.

‘We bidden dat de komende zitting uiteindelijk zal leiden tot het vrijlaten van Shane en Josh, want er is geen enkele rechtvaardiging om hen in de gevangenis vast te houden,’ aldus Cindy Hickey die in tranen uitbarstte.

De moeders hebben slechts beperkt contact gehad met hun zonen, en hebben hen sinds oktober vorig jaar niet meer gesproken. Maar volgens Hickey vertelde haar zoon tijdens een drie minuten durend gesprek dat ze met hem had, dat hij 17 dagen had gevast voor het recht om brieven en boeken te ontvangen, wat op onverklaarbare wijze was ingetrokken.

‘Het is de enige mogelijkheid om te protesteren tegen de situatie waartoe men zijn toevlucht kan nemen’, aldus Sarah Shourd. ‘En de situatie van Shane en Josh is erbarmelijk.’

Alex Fattal, de broer van Josh, zei dat de twee fysiek en geestelijk mishandeld waren, en te maken hadden met ongewenste intimiteiten.
Shourd zei dat het hongerstaken een tactiek was die de drie vaker hadden gebruikt. De eerste keer aten ze zes dagen niet uit protest dat ze in afzonderlijke cellen waren ondergebracht.

‘Ik kon nauwelijks de kamer doorlopen zonder te moeten gaan zitten’ zei ze. ‘Ik heb geen idee hoe Shane en Josh 17 dagen zijn doorgekomen zonder ook maar enig voedsel.’

De persconferentie werd georganiseerd door de United Nations Correspondents Association.

Bauer, Fattal en Shourd werden door de Iraanse politie gearresteerd tijdens een trektocht door de semi-autonome streek Iraaks Koerdistan. Ze zijn beschuldigd van spionage en het illegaal overschrijden van de grens met Iran.

Shourd zei dat de lokale bevolking, maar ook vrienden die in het gebied wonen, hen hadden verzekerd dat de bergen van Iraaks Koerdistan volkomen veilig waren. Op de dag van hun arrestatie trokken er veel Iraakse toeristen door het gebied, en de wandelaars waren zich er niet van bewust van hoe dicht ze bij de Iraanse grens waren.

‘Noord-Irak – Iraaks Koerdistan – wordt vaak aangeduid als “het andere Irak” omdat het een veilige plek is met een groeiende toeristische sector,’ zei ze. ‘Wij kregen helaas een verkeerde indruk.’ (CNN.com – 30 juni 2011)