Er is geen nieuws over het lot van de politieke gevangene Behrouz Javid Tehrani nadat hij is overgebracht naar cellenblok 209 van de Evin Gevangenis. Zijn familie maakt zich zorgen daarover.

Volgens berichten heeft de familie, ondanks hun voortdurend opvolgen van deze kwestie, geen enkele informatie gekregen over zijn situatie, nadat Tehrani en drie andere politieke gevangenen, Saleh Kohandel, Mohammad-Ali Mansouri en Farzad Madadzadeh werden overgebracht van de Rajayi Shahr gevangenis in Karaj naar cellenblok 209 van de Evin gevangenis.

Deze overplaatsing vond plaats ondanks het feit dat Javid Tehrani het laatste jaar van zijn zeven jaar gevangenisstraf uitdiende en er geen reden voor was. Over geen enkele van de gevangenen die zijn overgeplaatst vanuit de Rajayi Shahr gevangenis is er nieuws.

Volgens welingelichte bronnen wil de veiligheidsdienst nieuwe aanklachten indienen tegen een aantal politieke gevangenen in de Rajayi Shahr gevangenis. Behalve de hierboven genoemde politieke gevangenen die verhoord worden in cellenblok 209, zijn drie andere politieke gevangenen, Mansour Radpour, Reza Jushan en Afshin Baimani, een paar dagen geleden ook overgeplaatst vanuit de Rajayi Shahr gevangenis naar het cellenblok van de veiligheidsdienst in de Evin gevangenis.

De politieke gevangene Behrouz Javid Tehrani werd voor het eerst gearresteerd tijdens de studentenprotesten van 1998 in Teheran. Daarna werd hij nog een aantal andere keren gearresteerd, o.a. in 2004 voor de VN kantoren in Teheran bij een demonstratie ter verdediging van politieke gevangenen en opnieuw in 2005 wegens zijn activiteiten om de presidentsverkiezingen te boycotten. Hij heeft 10 jaar van zijn leven in de gevangenis doorgebracht wegens zijn overtuiging en dient nu het laatste jaar uit van zijn lange gevangenisstraf. (Mensenrechtenactivisten in Iran – 7 juli 2011)