De Hoge Raad van Iran heeft een doodvonnis afgewezen voor Yusef Nadarkhani, een christelijke voorganger beschuldigd van geloofsverzaking vanwege zijn bekering van de Islam, vertelde zijn advocaat zondag tegen AFP.

‘De Hoge Raad heeft het doodvonnis herroepen en de zaak teruggestuurd naar het gerechtshof in Rasht met het verzoek aan de beschuldigde om berouw te tonen,’ zei Mohammad Ali Dadkhah.

Nadarkhani, 32, bekeerde zich op zijn 19e tot het christendom en werd voorganger van een kleine evangelische gemeenschap, de Kerk van Iran genoemd. Hij werd in oktober 2009 gearresteerd en ter dood veroordeeld vanwege geloofsverzaking volgens de islamitische sharia-wetgeving van Iran, die echter de mogelijkheid biedt om een dergelijk vonnis te herroepen als de bekeerde ‘berouw toont’ en zijn bekering afwijst.

Nadat zijn vonnis in hoger beroep in september 2010 werd bevestigd door de rechtbank in de provincie Gilan, wendde Nadarkhani zich tot de Hoge Raad. Zijn vrouw, veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, werd in hoger beroep vrijgesproken.

De advocaat vertelde dat het vonnis hem aan de telefoon was voorgelezen en dat hij naar Rasht moest reizen, waar Nadarkhani gevangen wordt gehouden, om het zelf door te nemen.

Dadkhah vertelde dat hij zelf zondag door een rechtbank in Teheran werd veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf en een verbod van 10 jaar op het werken als advocaat of het onderwijzen aan de universiteit vanwege ‘handelingen en propaganda tegen het islamitische regime.’

De advocaat zei dat hij was bekritiseerd  vanwege zijn samenwerking met het Centre for the Defence of Human Rights, een organisatie opgericht door de Nobelprijswinnares Shirin Ebadi, zowel als voor het geven van interviews aan buitenlandse radiozenders.

‘Ik heb 20 dagen de tijd om in hoger beroep te gaan,’ zei hij. (AFP – 4 juli, 2011)