Volgens berichten is de politieke gevangene Arezu Qebal Azraqash, die al meer dan 4 jaar in verschillende gevangenissen in Iran zit, onlangs overgeplaatst naar de Shahre Rey gevangenis.

De 26-jarige politieke gevangene uit Mahabad werd in 2007 in het grensgebied van Piranshahr gearresteerd. Ze werd afgezonderd opgesloten door de veiligheidsdienst van Orumieh en werd door veiligheidsagenten zes maanden lang zwaar gemarteld in de gevangenis. Arezu werd gedwongen om wakker te blijven, mocht niet naar het toilet, en moest urenlang blijven staan waardoor ze vaak flauwviel. Bovendien werd ze onderworpen aan gewelddadige fysieke mishandeling, ze werd gestompt en geschopt of geslagen met stokken, waardoor haar voortplantingsorganen beschadigd werden en ze ernstige bloedingen kreeg. Voor dit letsel waren 27 hechtingen nodig.

Ze werd ’s nachts overgeplaatst vanuit de Orumieh gevangenis, ze werd misbruikt en onderworpen aan schijnexecuties, wat resulteerde in een coma dat 24 uur duurde.

Deze politieke gevangene kon zich twee maanden lang niet bewegen ten gevolge van nek- en rugletsel…

Arezu Qebal Azraqash werd in 2008 berecht door de afdeling 101 van het Revolutionaire Hof van Orumieh, waar ze tot drie jaar gevangenis werd veroordeeld op beschuldiging van “spionage voor Koerdistan en de Irakese inlichtingendiensten en samenwerking met buitenstaanders”. Ondanks het feit dat ze haar drie jaar gevangenis heeft uitgediend, zit ze nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis. (Mensenrechten- en democratieactivisten in Iran – 17 juli 2011)