De politieke gevangene Misaq Yazdan Nejad, die vastzit in de gevangenis van Rajayi Shahr [Gohardasht] in Karaj, verkeert in kritieke toestand omdat de rechterlijke macht en gevangenisautoriteiten niet toestaan dat hij wordt behandeld voor zijn ziekte.

Hij is in het verleden op advies van de medisch inspecteur en de medische commissie aan de openbaar aanklager en gevangenisfunctionarissen naar een ziekenhuis buiten de gevangenis gebracht om geopereerd te worden, maar aldaar werd de operatie om onbekende redenen stopgezet.

Deze 24-jarige student in de talen van de Payame Noor Universiteit werd op 10 september 2007 gearresteerd, nadat hij was aangevallen door agenten van het ministerie van Inlichtingen. Hij werd tot dertien jaar cel veroordeeld vanwege deelname aan een plechtigheid ter herdenking van de moord op duizenden politieke gevangenen in 1988.
(Human Rights Activists in Iran – 1 augustus 2011)