Wereldwijd de meeste executies in verhouding tot bevolkingsaantal

31 juli 2011 – De hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de Europese Unie, Catherine Ashton (foto), heeft op 28 juli haar diepe bezorgdheid uitgesproken over het toenemende aantal executies in Iran. In de eerste zes maanden van 2011 behaalde  Iran het trieste wereldrecord van de meeste executies in verhouding tot het bevolkingsaantal. Zo gaat het regime in Teheran in tegen de wereldwijde trend naar afschaffing van de doodstraf. Het hoofd buitenlands beleid van de EU eist van Iran het stopzetten van de executies en een moratorium op de doodstraf.

In januari 2011 veroordeelde de EU ook al het toepassen van de doodstraf in Iran: “De Europese Unie is diep bezorgd over het toepassen van de doodstraf in Iran. Executies vinden op dit moment in een alarmerend tempo plaats. Daarnaast wordt niet voldaan aan de internationale verplichtingen van Iran door het nog steeds toepassen van weerzinwekkend praktijken zoals openbare terechtstellingen en executies door ophanging.”

Meer informatie