Volgens berichten uit Iran is er geen nieuws over de toestand van de politieke gevangene Ali Moezi die al meer dan 2 maanden vastgehouden wordt in een isoleercel in celblok 209 in de Evin-gevangenis.

Deze 58-jarige politieke gevangene, die aan blaaskanker in een gevorderd stadium lijdt, werd 70 dagen geleden gearresteerd nadat agenten van het ministerie van Inlichtingen zijn huis waren binnengedrongen. Sinds zijn arrestatie is onbekend hoe het met hem gaat.

De familie Moezi heeft geen telefoontjes van hem ontvangen en heeft hem niet kunnen opzoeken in de gevangenis. Ze zijn sinds zijn arrestatie bijna dagelijks naar het kantoor van de openbaar aanklager in Teheran en de Evin-gevangenis gegaan, maar de openbaar aanklager Abbas Jafari Dolat Abadi in Teharan is niet bereid hun persoonlijk te woord te staan en vragen over de toestand van hun dierbare te beantwoorden.

Ali Moezi is tweemaal geopereerd om de tumor in zijn blaas te verwijderen. De laatste operatie vond kort voor zijn arrestatie plaats en hij stond onder behandeling van specialisten toen hij werd gearresteerd. Deze politieke gevangene dient wekelijks een injectie te krijgen, maar agenten van het ministerie van Inlichtingen hebben sinds zijn arrestatie verhinderd dat hij injecties toegediend krijgt en zijn leven is in gevaar.

Ali Moezi heeft daarnaast te kampen met nier- en darmaandoeningen als gevolg van de martelingen waaraan hij tijdens zijn opsluiting in de jaren tachtig werd onderworpen.
(Human Rights and Democracy Activists in Iran – 23 augustus 2011)

Opmerking: De twee jonge dochters van Ali Moezi bevinden zich in Kamp Ashraf in Irak.