Amnesty International: minstens twee politieke gevangenen gestorven als gevolg van gebrek aan medische hulp

3 augustus 2011 – Door middel vaneen internationale oproep voor hulp heeft Amnesty International artsen en gezondheidswerkers wereldwijd gevraagd om zich ervoor in te zetten dat zieke politieke gevangenen in Iran de noodzakelijke medische zorg krijgen. Amnesty vermeldt in de oproep negen gevangenen die in weerwil van ernstige gezondheidsproblemen in de gevangenis zitten, en eist de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van gevangenen, die alleen worden vastgehouden omdat ze vreedzaam gebruik gemaakt hebben van hun recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering. De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat recentelijk tenminste twee politieke gevangenen in Iran zijn gestorven als gevolg van gebrek aan medische hulp.

Onder de negen genoemde gevangenen is ook de 37-jarige  Zahra Jabbari, die in september 2009 werd gearresteerd en mei 2010 tot vier jaar gevangenis is veroordeeld wegens vermeende “activiteiten tegen de nationale veiligheid”. Zij werd ervan beschuldigd contact te hebben met haar broer en zus, die tegenstanders van het regime zijn en die in ballingschap wonen in Kamp Ashraf in Irak.

Zahra Jabbari, moeder van een vierjarig kind , werd zeven maanden eenzaam opgesloten en gemarteld. Ze heeft een ernstige reumatische hartaandoening, die in juni 2011 verergerde. In plaats van een adequate medische behandeling te krijgen werd de politieke gevangene opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, waar ze streng bewaakt wordt.