The New York Times, 24 augustus 2011 – De Amerikaanse wandelaars Shane Bauer en Joshua Fattal zitten inmiddels al 755 dagen vast in de beruchte Evin-gevangenis.

Ze hadden nooit mogen worden gearresteerd, laat staan zo lang vastgehouden. Nu de moslimwereld de ramadan viert, een heilige maand, hadden de Iraanse functionarissen mededogen en respect voor gerechtigheid moeten tonen en hen moeten laten terugkeren naar huis.

Hoge Iraanse functionarissen hebben herhaaldelijk de verwachting gewekt dat de twee mannen spoedig vrijgelaten zouden worden. Twee weken geleden zei Ali Akbar Salehi, de minister van Buitenlandse Zaken, dat hij hoopte dat hun proces zodanig zou verlopen dat ze in vrijheid gesteld zouden worden. Maar op zaterdag werden de twee Amerikanen door rechterlijke autoriteiten na een showproces ten onrechte veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens illegale grensoverschrijding en spionage.

Sarah Shourd, de verloofde van Shane Bauer, die veertien maanden werd vastgehouden alvorens vrijgelaten te worden, heeft verklaard dat de drie vanuit Irak per ongeluk een slecht gemarkeerde grensovergang waren gepasseerd, en alleen omdat een grensbewaker naar hen had gebaard om dichterbij te komen. Ten aanzien van de beschuldiging van spionage heeft Iran nooit ook maar het geringste bewijs overlegd ter ondersteuning van deze aanklacht. November vorig jaar vertelde Mohammad Javad Larijani, de secretaris-generaal van de door de Iraanse regering gecontroleerde Hoge Raad voor de Mensenrechten, aan NBC News dat de wandelaars wellicht geen spionnen zijn.

Toen Sarah Shourd vorig jaar september om medische redenen (en na betaling van een borgsom van 500.000 dollar) werd vrijgelaten, waren we voorzichtig optimistisch dat Teheran naar manieren zou zoeken om een eind te maken aan deze wrede dwaling. De leiders van Iran beweren dat de zaak in handen is van de rechterlijke macht en dat rechters in Iran onafhankelijk zijn, maar het is wel zeker dat de zaak om politieke doeleinden wordt gemanipuleerd.

De slechte betrekkingen tussen Washington en Teheran spelen hierbij zonder meer een rol, en de Iraanse leiders hebben wellicht gehoopt de twee mannen te kunnen gebruiken als troeven bij onderhandelingen. De zaak lijkt daarnaast vast te zitten vanwege de bittere onderlinge strijd tussen de Iraanse leidersfacties waardoor het bestuursapparaat steeds slechter functioneert. Niettemin heeft ayatollah Ali Kamenei, de hoogste leider, de macht om hen te laten gaan.

Er is geen legitieme reden om Shane Bauer en Joshua Fattal niet onmiddellijk vrij te laten.